Gyümölcslé vagy rost?? Vagy mindkettő?

Mi a helyzet a facsart gyümölcslevekkel?

Gyümölcslevet inni ugyanazt jelenti, mint beleharapni egy gyümölcsbe? 

Nem, sajnos nem. 

Ha feldolgozod az ételt, akkor a szabályok megváltoznak. Amikor kifacsarod a gyümölcsöt, eltávolítod a rostok többségét, és mesterségesen koncentrálod a cukortartalmat. 

Például, egy kisebb narancsban 45 kalória, 2,3 gramm rost és 9 gramm cukor van. Egy pohár narancslében viszont 134 kalória, csak 0,5 gramm rost és 23,3 gramm cukor. A gyümölcslé cukros üdítő, melyet a teljes értékű táplálék feldolgozásával kapnak.

Rosttal, vagy rost nélkül? 

A reklámok előszeretettel tesznek egyenlőségjelet a friss gyümölcs és az ebből készült gyümölcslé közé. 

Ez azonban csak részben igaz, hiszen hiába tartalmaznak a minőségi gyümölcslevek literenként 1,5 vagy akár még több gyümölcsöt – a konkrét mennyiség nagyban függ a gyümölcs folyadéktartalmától –, ha az előállítás során a jótékony összetevők jelentős része egyszerűen nem kerül bele a végtermékbe. 

Leginkább a rostok hiányoznak, még azokból a gyümölcslevekből is, amikben egyébként marad gyümölcshús. 

A kisebb rosttartalom pedig komoly hátrány a friss gyümölcshöz képest, hiszen a rostok számos pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek:

* csökkentik az LDL koleszterin szintjét,

* védik a szívet és az érrendszert,

* javítják az emésztés,

* szabályozzák a vércukorszintet,

* kitakarítják a mérgeket a vastagbélből,

* segítenek megszüntetni a hasmenést és a székrekedést,

* mérséklik a vastagbélrák és a végbélrák kockázatát,

* segítenek elkerülni az aranyeret,

* a prebiotikus rostok táplálékul szolgálnak a jótékony bélbaktériumok számára,

* hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és visszanyeréséhez,

* közvetve javítják az immunrendszer működését.

Természetesen tiszta vízzel hígítva és prebiotikum rostokkal vissza dúsítva javíthatunk a gyümölcslé minőségén is. 

Forrás:

Éltető Rostok – Dr. Will Bulsiewicz 

Saját tapasztalataim:

Csak megerősíteni tudom a rostok fontosságát, előtérbe helyezve azt a fontos és elengedhetetlen tényezőt, ami a lepréselt gyümölcsök és zöldségek származását illeti. Nos, a biológiailag tiszta és vegyszermentes gazdálkodásból származó zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. Így, főleg ha lassúprést használunk a folyamathoz, valóban rostban gazdag mikro tápanyag forrásunk lehet.

Több zöldségeket használva lúgosító /fogyasztó és tisztító levet készíthetünk, amit inkább délután fogyasszunk el.

Tartalomjegyzék