Mi a helyzet a facsart gyümölcslevekkel?
Gyümölcslevet inni ugyanazt jelenti, mint beleharapni egy gyümölcsbe?
Nem, sajnos nem.
Ha feldolgozod az ételt, akkor a szabályok megváltoznak. Amikor kifacsarod a gyümölcsöt, eltávolítod a rostok többségét, és mesterségesen koncentrálod a cukortartalmat.
Például, egy kisebb narancsban 45 kalória, 2,3 gramm rost és 9 gramm cukor van. Egy pohár narancslében viszont 134 kalória, csak 0,5 gramm rost és 23,3 gramm cukor. A gyümölcslé cukros üdítő, melyet a teljes értékű táplálék feldolgozásával kapnak.
Rosttal, vagy rost nélkül?
A reklámok előszeretettel tesznek egyenlőségjelet a friss gyümölcs és az ebből készült gyümölcslé közé.
Ez azonban csak részben igaz, hiszen hiába tartalmaznak a minőségi gyümölcslevek literenként 1,5 vagy akár még több gyümölcsöt – a konkrét mennyiség nagyban függ a gyümölcs folyadéktartalmától –, ha az előállítás során a jótékony összetevők jelentős része egyszerűen nem kerül bele a végtermékbe.
Leginkább a rostok hiányoznak, még azokból a gyümölcslevekből is, amikben egyébként marad gyümölcshús.
A kisebb rosttartalom pedig komoly hátrány a friss gyümölcshöz képest, hiszen a rostok számos pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek:
* csökkentik az LDL koleszterin szintjét,
* védik a szívet és az érrendszert,
* javítják az emésztés,
* szabályozzák a vércukorszintet,
* kitakarítják a mérgeket a vastagbélből,
* segítenek megszüntetni a hasmenést és a székrekedést,
* mérséklik a vastagbélrák és a végbélrák kockázatát,
* segítenek elkerülni az aranyeret,
* a prebiotikus rostok táplálékul szolgálnak a jótékony bélbaktériumok számára,
* hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és visszanyeréséhez,
* közvetve javítják az immunrendszer működését.
Természetesen tiszta vízzel hígítva és prebiotikum rostokkal vissza dúsítva javíthatunk a gyümölcslé minőségén is.
Forrás:
Éltető Rostok – Dr. Will Bulsiewicz
Saját tapasztalataim:
Csak megerősíteni tudom a rostok fontosságát, előtérbe helyezve azt a fontos és elengedhetetlen tényezőt, ami a lepréselt gyümölcsök és zöldségek származását illeti. Nos, a biológiailag tiszta és vegyszermentes gazdálkodásból származó zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. Így, főleg ha lassúprést használunk a folyamathoz, valóban rostban gazdag mikro tápanyag forrásunk lehet.
Több zöldségeket használva lúgosító /fogyasztó és tisztító levet készíthetünk, amit inkább délután fogyasszunk el.