Szerző: Tóth Judit
Olvasási idő: 3 perc
A bélrendszert régóta nevezik úgy, hogy a „második agy”. Az elmúlt években azonban a társadalom egésze felismerte, a tudomány pedig bizonyította, hogy a bélrendszer mennyire fontos az általános egészség és jóllét szempontjából. A bélrendszer 500 millió neuront tartalmaz, amelyek az idegrendszeren keresztül kapcsolódnak az agyhoz. Ha tiszteletben tartjuk ezt a létfontosságú rendszert, azzal egyensúlyba hozhatjuk a testünket (és az életünket is).
Az egészséges bélbaktériumok fontossága
A szervezetünkben található mintegy 40 trillió baktériumból a legtöbb a beleinkben él. Ezt nevezzük úgy, hogy bél „mikrobiom”. A mikrobiomban zavar keletkezik bizonyos élelmiszerek ( tartósított, többszörösen feldolgozott, ízfokozók ) hatására, antibiotikumok szedése miatt, illetve a nem elegendő rostfogyasztás, a stressz és a mozgásszegény életmód következtében.
A bél mikrobiom közvetlenül befolyásolja az emésztést, az immunrendszert, a vércukorszintet és számtalan más testi és idegrendszeri funkciót. Fontos tudni, hogy megfelelő táplálkozással és – szükség esetén – étrend-kiegészítőkkel, rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott gondolkodással és elme működéssel, valamint olyan életmóddal, amelyben minimális a stressz és a méreganyagok jelenléte, helyreállítható a belekben található mikrobiom egyensúlya.
Mit jelent az, hogy egészséges a mikrobiom?
Modern étrendünk nem olyan tápláló, mint amilyen régen volt. Sok a cukor, kevés a rost, a feldolgozott ételek pedig teli vannak üres kalóriákkal, viszont kevés bennük az omega-3 zsírsav. Mindezek miatt felborul az egyensúly az ételeinkben lévő esszenciális zsírsavak között (omega 6-3-9) , ami zavart okozhat a bél mikrobiomban is. A mikroorganizmusok trilliói főként baktériumokból állnak. E baktériumok némelyike hasznos lehet, míg mások károsak lehetnek. A szervezetnek ugyanakkor egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy jól működjön. Ha rendszeres a székletürítés, és nincs puffadás, gázképződés vagy kellemetlen érzetek, a bélrendszer egészséges.
A bél mikrobiom javítása és a bélbaktériumok egészségének fenntartása úgy lehetséges, ha megértjük, milyen ételeket eszünk, megismerjük a valódi élelmiszereket és azok természetét, illetve azt a mechanizmust, mitől marad jó állapotban a bélrendszerünk. Ha jól működik az emésztőrendszerünk, akkor a szervezetünk nem reagál negatívan az ételekre vagy az olyan külső tényezőkre, mint a stressz. Ugyanakkor a gyomorproblémák, az allergiák, az intoleranciák, a fáradtság, bizonyos ételek iránti sóvárgás, illetve a testsúly ingadozása indokolhatják, hogy felfedezzünk a belek állapotának helyreállítására szolgáló módszereket.
A növényi eredetű szénhidrátok jótékonyan táplálják a belekben élő mikrobákat. Ezt azt javaslom sszpontosíts a változatos ételek fogyasztására, beleértve a zöldségeket, a hüvelyeseket (mint pl. bab), gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonaféléket. Növeld a rostok, prebiotikumok és probiotikumok, erjesztett és fermentált élelmiszerek és az erőteljes antioxidáns hatású polifenolok bevitelét!
Probiotikumok és prebiotikumok a bélrendszer egészségéért
A beleknek hasznos étrend összeállításakor jó tudni, hogy mi a különbség a probiotikumok és a prebiotikumok között. A probiotikumok az élelmiszerekben vagy az étrend-kiegészítőkben található élő mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre. A prebiotikumok olyan rostfélék, amelyek a beleinkben lévő baktériumok táplálékai. A probiotikumok és a prebiotikumok egyaránt jótékony hatással vannak a bélrendszerre, mert megvédenek a belekben található káros, gramm negatív patagén baktériumok túlburjánzásától és a nem kívánatos gombáktól.
Szeretnéd az étrended révén javítani beleid állapotát? A prebiotikumok esetében növeld meg a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék – banán, hagyma, fokhagyma, articsóka, erdei bogyók, hüvelyesek (bab, borsó), zab, spárga, póréhagyma, almahéj és cikóriagyökér – fogyasztását!
Növeld a probiotikumok mennyiségét fermentált élelmiszerek, például joghurt, kombucha, savanyúság, miso leves, savanyú káposzta, kimchi, tempeh és szójabab fogyasztásával! Midegyik természetesen legyen bio élelmiszer. Keresd az élő baktériumkultúrát az összetevők listáján! Ilyenek például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok.
Probiotikus élelmiszerek és fermentáció
Az erjesztett ételek azért ideálisak a bélrendszer egészsége szempontjából, mert a bennük lévő cukrokat az élesztőgombák vagy a baktériumok lebontják. Az erjesztett ételekben és italokban a mikrobák szabályozott növekedésének és az enzimek hatásának köszönhetően egyes összetevők más vegyületekké alakulnak át.
Ezek az ételek könnyebben emészthetők, jobban felszívódnak a bennük található tápanyagok, ez pedig segít helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát.
A stratégiaszerűen megválasztott ételek a teszten alapuló, tudományosan igazolt, természetes étrend-kiegészítőkkel ötvözve visszaállítják a bélrendszered jó egészségét.