A zsírsavak testünk üzemanyagai és építőkövei
Amikor megemésztjük az ételt, a zsírsavak felszívódnak, majd a vérbe kerülnek, illetve beépülnek a sejtmembránokba. Az omega-3 és az omega-6 több biológiai funkciót is betölt a szervezetünkben, például sejtmembránjaink ezektől lesznek átjárhatók és rugalmasak. Omega-6 főként a húsokban, a baromfiban, a tojásban és a legtöbb növényi olajban pl:.repce, napraforgó, ligetszépe, mogyoró, található.
Az omega-3 ugyanakkor egy természetes antioxidáns is. Legkönnyebben zsíros halak, zöld színű leveles zöldségek, dió, lenmag, és olíva olajok fogyasztása révén juthatunk hozzá.
Modern étrendünkben túl sok az omega-6, viszont nincs elég omega-3. Egészségünk megőrzéséhez kulcsfontosságú megtalálni annak a módját, hogy étrendünk segítségével egyensúlyba hozzuk ezt a két esszenciális zsírsavat.
Sajnos itt közép-keleti Európában híján vagyunk a friss tengeri halaknak, ezért ha étrendünkhöz polifenoullal támogatott omega3 étrend-kiegészítőt adunk, az segíthet abban, hogy megfelelő arány alakuljon ki ezek között az esszenciális zsírsavak között. Így elmozdulhatunk az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élet irányába.
A tápanyagok típusai (mikro- és makrotápanyagok)
Az alapvető üzemanyagforrások két kategória egyikébe tartoznak. Ezek a mikro- és a makrotápanyagok. A makrotápanyagok, mint már említettem, étrendünk pillérei és építőkövei. Ide soroljuk a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat.
Ezekből a makrotápanyagokból áll a legtöbb étkezés. A mikrotápanyagok közé tartozik az összes vitamin és ásványi anyag, antioxidáns, nyomelem, polifenol, béta glukán. Mindkét tápanyagcsoport fontos, ezért egyiket sem lehet elhanyagolni.
Az élelmiszerekben található alapvető tápanyagok
Ha megértjük saját, speciális étrendi szükségleteinket, az segít az ételeink kiválasztásában. Itt jön a képbe a személyre szabott táplálkozás, mivel mindenkinek más és más a teste, tápanyag szükséglete, tudat állapota, stressz terhei és azok megfelelő kezelése.
A makrotápanyagok tekintetében a legjobb fehérjeforrások a tiszta és organikus gazdálkodásból származó húsok, az A2-es kazeines tejtermékek/ nem bolti, az organikus hüvelyesek, a diófélék és magok, a tenger gyümölcsei és a kapirgáló tojás.
A szénhidrátok közül válaszd a barna rizst, a teljes kiőrlésű organikus gabonaféléket, a vadkovászos kenyeret-ha nem vagy glutén érzékeny, a tejet és az organikus gyümölcsöket!
Zsírok tekintetében a hidegen sajtolt olíva olajok, az A2-es vaj, avokádó, diófélék, magvak, olajbogyó, organikus hús és a tenger gyümölcsei fogyasztása révén juthatsz.
Nagyszerű vitamin és rost források a gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek, az organikus teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült ételek, a magas zsírtartalmú tejtermékek, a tojássárgája.
Viszont itt is figyelni kell, a növények evolúció során kialakított – itt főként a gabona félék, és a hüvelyesek „csapdáira”, a tej kazein tartalmára, a húsok származási forrásaira, mert ezek nem tudatos fogyasztása, és az ismeret hiánya szélmalom harcot eredményez a testben.
Végtelenül fontos figyelni a tápanyagok valódi tartalmára és természetére.
Mely tápanyagokból van leggyakrabban hiány?
A mai rohanó világban sokszor nem vesszük észre, ha valamelyik tápanyagból hiány alakul ki a szervezetünkben. De a testünk megsúgja, ha valami baj van. Hiszen a kiegyensúlyozott étkezés vissza hat az idegrendszerünkre, az agyunk működésére, a hormonrendszerünk állapotára is. Így ha hangulat ingadozásaink vannak és rosszul alszunk, az már egy üzenet a szervezettől.
Építs ki kapcsolatot a testeddel és tanulj meg odafigyelni arra, hogy mit próbál „elmondani” Neked! A tápanyaghiány orvosolható, különösen a mai időkben, amikor már a saját kezünkbe tudjuk venni az egészségünket.
A nyugati étrend, a multiknál vásárlás, a fagyasztókban megtalálható gyorskaják amiket O6-ban bővelkedő napraforgó olajban kell kisütni, a hozzáadott anyagok végtelen sora, a szinezékek, térfogatnövelők, ízesítők jelenléte elősegíti a mikrotápanyagok hiányának kialakulását.
Azok a tápanyagok, amelyek leggyakrabban hiányoznak az ételeinkből, a következők:
Szerves: vas, jód, D-vitamin, B12-vitamin, kalcium, A-vitamin, C-vitamin, magnézium, folsav, a cink, a réz, a mangán, valamint az esszenciális omega 3 zsírsavak.